Στην Ελλάδα

Paascyclus

Pasen is altijd en heel gedoe, je weer nooit wanneer het dit jaar valt, en er gaat een hele cylus aan vooraf die minder bekend is. De periode begint met de voor vasten, beter bekend als carnaval en loopt door tot Pinksteren. Dit verklaard ook waarom alle feestdagen hier aan gerelateerd elk jaar op een andere dag vallen.

De periode begint met de kleine vasten periode (carnaval), er wordt er uit de Lenten Triodion gelezen waarnaar deze tijd is genoemd. Elke week heeft een eigen thema. De meeste hoofdstukken bestaan uit een gedicht, wat in deze context ook wel een hymne wordt genoemd, of een lied. Deze verzameling teksten wordt gebruikt tot en met de Grote week die ook wel heilige week wordt genoemd.

Het doel deze periode is, bewustwording en het reinigen van het lichaam voor Pasen. De weken beginnen op zondag en zijn vernoemt naar het hoofdstuk dat gelezen zal worden. De weken en de dagen tot Pasen staan achter de zondagen genoemd. De hele aanloop naar Pasen is op te delen in stukken. De kleine vasten (Lenten Triodion), de Grote vasten, de Grote week, Pasen en Pinksteren. Deze gehele periode kent veel gebruiken waarvan vasten de bekendste is.

Advertenties

Ook wat te melden? Schrijf het hier van je af!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s