Στην Ελλάδα

Μαστίχα (masticha)

Een reactie plaatsen

Masticha een soort hars, ook wel mastiek genoemd, komt van de Mastiek boom (Pistacia lentiscus). Het is een groen blijvende boom, die verwant is aan de Pistache boom. Hij groeit op droge rots achtige grond in het Middellandse zee gebied. Alleen van de bomen die op het eiland Chios staan wordt de masticha gewonnen. De reden hiervoor is dat de goede kwaliteit van de masticha alleen op Cios wordt verkregen. In het verleden zijn er bomen overplant van Cios naar andere plekken, dat had niet de zelfde kwaliteit als resultaat. Masticha is een beschermd product net zoals feta en mag dan ook alleen zo genoemd worden als het van Chios komt. Het word geoogst door de bast van de boom in te kerven, waarna de boom gaat ”huilen” en de hars tranen op de grond vallen. De hars wordt gedroogd en gewassen. Waarna het afhankelijk van de toepassing op verschillende manieren wordt verwerkt.

Masticha kent vele toepassingen, het wordt onder andere puur als kauwgom gekauwd, in de keuken wordt het als kruid gebruikt, het wordt verwerkt in likeuren en als ”sweet of the spoon”. De sweet of the spoon ((γλυκό του κουταλιού) wordt ook wel een submarine genoemd of te wel een ”βανίλια υποβρύχιο”. Er wordt dan een lepel masticha in een glas water gezet waardoor het wat stroperig wordt en je het in kleine beetjes van de lepel eet. Het heeft een smaak die zich moeilijk laat omschrijven, een keer proberen en je weet het.

Ook wordt het verwerkt in verzorgingsproducten zoals crème, tandpasta en parfum. Masticha heeft ook een aantal medische toepassingen, zo verlaagt dagelijks gebruik het cholesterol, de bloeddruk, heeft een goede uitwerking op de spijsvertering en het heeft antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen.

Kortom een goedje met vele toepassingen en een snoepje wat ook nog het beste met je voor heeft.

Advertenties

Ook wat te melden? Schrijf het hier van je af!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s