Στην Ελλάδα

Dag van de waarheid?

1 reactie

Al weken stroomt het Syntagma plein ’s avonds vol met Grieken die hun stem willen laten horen. Wat begon als een vredige actie loopt nu langzaam maar zeker uit de hand. De Griekse bevolking wordt met de dag moedelozer van de onzekere situatie. Er wordt beweerd dat de relschoppers worden ingehuurd door de politie, zelf heb ik daar mijn twijfels bij. Een ding is zeker, het plein heeft inmiddels behoorlijk wat schade opgelopen, voorlopig hoeven de bouwvakkers die alles weer opkalefateren zich geen zorgen te maken over hun baan.

Het heeft lang genoeg geduurd. Er moeten knopen door gehakt worden, van de onzekerheid wordt niemand beter. Maar welke kant moeten we op? De Grieken weten het zelf ook niet meer, wel of geen steun van Europa/IMF of terug naar de Drachme of een dictatuur. Over het gevoel de gebeten hond te zijn zijn ze het eens, het is Europa dat het land kapot wil maken met hoge rente op de leningen, de bezuinigingsmaatregelen. Het feit dat het land in de uitverkoop staat heeft geleid tot woede, de trotse nationalistische Griek kan dit niet verkroppen zeker niet omdat aartsvijand Turkije op de loer ligt. En daar mee de lachende derde is, als was het alleen maar omdat ze zo graag de toetreding tot EU hadden gerealiseerd. Het is nu een van de snelst groeiende economieën.

Hoe heeft het zover kunnen komen is relevantere vraag. Griekenland is net zoals Nederland overgestapt op de Euro. Met de komst daarvan wed het mogelijk om tegen normale tarieven geld te lenen. Dit is dan ook massaal gedaan, er is de afgelopen tijd flink boven de stand geleefd. Nu is de tijd gekomen dat de broekriem flink moet worden aan gehaald, en er een sobere levensstijl geleefd zal moeten worden. Iets wat moeilijk is, zeker voor de generatie(zo ongeveer die van mij), die alleen maar in rijkdom heeft geleefd. Iets wat ze hier een westerse levensstijl noemen. De rek is er echter uit en is op het punt aan gekomen dat je kan zeggen “van een kale kip kan je niet plukken”.

De woede richt zich vooral op de regering en elk land wat zich negatief uitlaat over Griekenland. Dat er veel mis is met de regering is ongelogen waar. Daar blijft heel veel geld hangen als gevolg van de vriendjes politiek. Dit vind echter niet allen plaats op politiek niveau, de hele samenleving draait op dit principe. Je moet vrienden hebben die op bepaalde functies (ambtenaren) zitten zodat ze jou een baan kunnen bezorgen, of je capabel bent en of er werk voor je is, is onder niet belangrijk. Evenals de de circulatie van het zwarte geld wat zich hoofdzakelijk een weg naar boven baant. Er is geen controlerend oor gaan, de belasting inspecteur die koop je namelijk gewoon om, dit zelfde geld voor het van een rijbewijs, reparatie van je auto, een huis bouwen/uitbreiden etc. Je betaald maar de helft, maar wel aan hem (de rijke stinkerd) en niet aan de regering. Het is begrijpelijk dat als je er mee weg komt of het niet breed hebt dat je zulke dingen doet, in plaats van bijvoorbeeld 100 euro te betalen betaal je nog maar 50. Zo gaat het ook met dingen die legaal zijn en die je niet voor elkaar krijgt zonder een envelopje te schuiven. Eigenlijk heeft het volk het zelfde gedaan als de regering, geld over de balk gegooid.Het is in mijn ogen dat ook tijd dat de Grieken de hand in eigen boezen steken, en niet alleen maar te wijzen naar de rest van Europa.

Inmiddels ben je niet meer goed als je zegt dat je uit Nederland komt, want ja die willen tenslotte geen geld meer schuiven. Wat tot voor kort aanleiding gaf tot een lach en de vraag waar uit Nederland, resulteert nu in een wegwerp gebaar en de mededeling dat Nederland niet wil betalen. En de daar bij behorende discussie. Mijn antwoord hierop is, weet je dat Nederland een stukje van de Akropolis heeft terug gegeven dat door een toerist is mee genomen? De blik die je dan krijgt zegt voldoende en geeft mij de tijd om ze een fijne avond te wensen.

Advertenties

One thought on “Dag van de waarheid?

 1. Ja Carien het is wat met Griekenland ! De kranten staan hier natuurlijk ook bol. Evenals de Grieken die balen beluister je hier ook geluiden van: Laat ze hun eigen broek ophouden en ons geld daar naar toe ? Waarom ? Wij kunnen er niets an doen enz. enz. Er lijkt nu haast een doorbraak te komen en wordt er weer geld geleend aan Griekenland. Maar er moet wat voor gedaan worden. Het zal niet meevallen om de broekriem aan te halen,maar het zal toch moeten, net als hier dat men niet meer tomeloos, eindelioos kan lenen. .Ik denk ( maar ik ben een oude vrouw die alles al heeft beleefd) dat het niet verkeerd is voor de jondere generatie om na te denken of je je wel een auto kan permiteren of noem iets anders op.
  De huizenmarkt zit hier op slot, met name voor jonge mensen is het afzien. Men moet dus de plannen bijstellen, even parkeren.
  Ja, je zal er inderdaad wel van l;angs krijgen als je vertelt dat je uit Nederland komt. Minimale vorm van discriminatie. Kees Jan de Jager onze minister is door de nieuwe minister van Griekenland ( ’t zijn allebei gezellige dikkerds) al bestempeld als een lastige collega, “U bent de moeilijkste minister van Financiën” kreeg De Jager te horen. Ik denk dat het twel goed is dat Europa scherp toekijkt anders wordt het een zootje en gaan we allemaal failliet. Nou is stop met dit politieke gezeur. Wij kunnen er niet veel mee.
  Maak er wat van en ik hoop dat op je werk de telefoon veel gaat dat is goed voor jouw salaris.
  Een groet
  Emmy

Ook wat te melden? Schrijf het hier van je af!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s