Στην Ελλάδα

Αποκριές (carnaval)

3 reacties

Carnaval wordt in Griekenland Αποκριές genoemd wat zo veel betekend als “vaarwel vlees”. De periode duurt drie weken en eindigt de zondag voor schone maandag (Καθαρά δευτέρα). Tijdens deze drie weken wordt er veel gefeest, uiteraard dient dit gepaard te gaan met een verkleedpartij. Er gaan optochten door de straten die vooral de draak steken met de politiek, wat door de orthodoxe kerk niet altijd gewaardeerd wordt aangezien deze daar deel van uit maakt.

Een van de hoogte punten van het carnaval is “τσικνοπέμπτη” wat vrij vertaalt betekend “geur van verbrand vet”. Op deze donderdag mag er voor het laatst vlees worden gegeten, de barbecues worden ongeacht het weer  massaal aangestoken,  de taverna’s zitten overvol. Ondanks dat de meesten niet vasten is het wel een goede reden om op deze dag flink uit te pakken. De week die hier op volgt wordt “kaas week” (Τυρινή) genoemd omdat vlees eten niet meer mag maar het eten van zuivel producten wel.

De carnavals periode eindigt op zondag waarna op maandag (Καθαρά δευτέρα)  het 40 dagen vasten begint, deze periode eindigt op goede vrijdag (Μεγάλη Εβδομάδα).

Klik hier voor de Paascyclus.

Advertenties

3 thoughts on “Αποκριές (carnaval)

 1. Interessant dat carnavel, vooral ‘de geur van verbrand vlees’. Zo heeft ieder land dat carnaval kent er er iets me doet zijn gewoonten. Vroeger vond ik het eigenlijk helemaal niks, komt ook door je opvoeding en ‘het boven de rivieren wonen’. Niuchtere Hollanders hebben er niets mee maar onze zuiderburen des te meer.
  En als het goed en gezellig gevierd wordt is er niets mis mee.
  Je pa en ma hadden hun gezamenlijk verjaardagsfeestje vandaag. dat weet jij natuurlijk, maar je was er niet…troost je ik was er ook niet. Het is gewoon door gegaan.
  Lieve groeten ,
  Emmy

 2. Pingback: Paascyclus | Στην Ελλάδα

 3. Pingback: Voor vasten | Στην Ελλάδα

Ook wat te melden? Schrijf het hier van je af!

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s